روزنامه کرمان امروز
شماره خبر: 31223
روزنامه کرمان امروز  
تاریخ خبر: 1396/9/27

گزارش «کرمان امروز» از دیدار اهل قلم استان با افسانه شعبان نژاد در کتاب فروشی «اردیبهشت»:

 افسانه اردیبهشتی

گزارش و عکس:
 سعید احمدی





اشاره
« یادم است اولین شعرم را سوم دبستان گفتم. با خانواده رفته بودیم مشهد. با این که بهار بود برف خیلی سنگینی باریده بود. خانواده برای زیارت رفتند و من تنها ماندم. یک لحظه احساس کردم که دوست دارم چیزهایی بنویسم. مداد داشتم و یک تکه روزنامه هم گوشه اتاق بود. آن را برداشتم و همان جا یک شعر درباره امام رضا علیه السلام گفتم. البته آن زمان شاید به عنوان یک شعر به حساب نمی‌آمد. به هر حال احساسات روی کاغذ آمده یک کودک بود و همیشه در ذهنم به عنوان یک یادگار با ارزش از آن یاد می‌کنم». این جملات بخشی از خاطره یکی از هنرمندان هم استانی ما است که در حال حاضر از او  بیش از400 عنوان کتاب در حوزه های مختلف و به  ویژه حوزه کودک و نوجوان منتشر شده است و یکی از کاندیداهای معتبرترین جایزه ادبی کودکان و نوجوانان ( آسترید لیند گرند) شده است. شاعری که هنوز هم خود را مدیون استان کرمان و خاطرات زیبای کودکانه ای می داند که در این استان برای او رقم خورده است. ستاره پرفروغی از آسمان درخشان کرمان که هنوزهم در مراسم مختلف اینگونه خود را معرفی می کند: از کویر آمده ام. شاخه ای از گل زیبای محبت در دست. توی گلدان نگاهم گل یک لبخند است. از کویر آمده ام. ساکتم مثل کویر حرف هایم همه در پشت نگاهم جاری است. هر چه دارم همه در باغ دلم پنهان است. کوله بارم خالی است. آری افسانه شعبان نژاد نامی آشنا برای تمامی خانواده ها و دانش آموزان دهه شصت تاکنون است که با قریب به نیم قرن فعالیت مستمر ادبی جزو قله های ادبیات کودک و نوجوان در کشور محسوب می شود.
اردیبهشت
کتاب فروشی زیبای اردیبهشت واقع در روبه روی سه راه گنجعلی خان، عصر شنبه هفته جاری 25 آذرماه میزبان جلسه دیدار و گفت و گوی دوستداران این شاعر بود.
سید حمید میرحسینی یکی از مستندسازان خوب هم استانی که در حال انجام مراحل پایانی مستند خانم شعبان نژاد نیز می باشد در ابتدای این مراسم ضمن خیر مقدم به این شاعر و حاضرین در جلسه گفت:  اواخر دهه هشتاد علاقه مند به ساخت مستندی پیرامون زندگی و فعالیت ادبی خانم شعبان نژاد شدم. در اولین ملاقات عشق و زیباترین احساسات را در این شاعر مشاهده کردم. خانم شعبان نژاد از کویر شهداد شروع کرد و در حال حاضر کتاب هایشان در بسیاری از کشورهای جهان ترجمه شده است. وی افزود: احمدرضا احمدی ایشان را یکی از مفاخر شعر ایران می داند و مصطفی رحمان دوست در بخشی از مستند می گوید: من به خانم شعبان نژاد حسادت می کنم چون ایشان راهی را رفتند که ما هنوز به آن نرسیدیم.
ستاره کویری
خانم شعبان نژاد در این نشست سخنان خود را اینگونه آغاز کرد که: سلام. آمده ام کنار خلوت تو کودکانه بنشینم. از آسمان نگاهت ستاره می خواهم. اجازه هست بچینم؟ خوشحالم که در شهری هستم که تمام خاطرات کودکی ام را مدیون آن هستم. وی افزود: کرمان را هیچ وقت فراموش نمیکنم و مطمئن هستم که روحم همیشه در این استان است. یادش به خیر که در آن زمان شب ها روی پشت بام می خوابیدیم و ستاره ها را از نزدیک می دیدیم. ولی ناراحتم از اینکه بزرگ شدیم و الان در شهری زندگی میکنم ( تهران) که آسمانش اصلا ستاره ندارد. ای کاش همه ما کودک باشیم و مثل کودکان زلال، شاد و بخشنده باشیم.
تواضع کویری
افسانه شعبان نژاد سپس از خاطرات ادبی خود گفت و اینکه: اولین شعرم را سال سوم دبستان گفتم ولی فعالیت شعری جدی خود را از سال 60 و اولین کتابم با عنوان نه من نمی ترسم سال 64 به چاپ رسید. خودم را شاگرد آقای مصطفی رحمان دوست می دانم و هنوز هم وقتی که می خواهم کتابی چاپ کنم نظر ایشان را جویا می شوم. حدود 400 کتاب در زمینه شعر، رمان، ترجمه، بازنویسی، نمایشنامه نویسی برای سه گروه سنی کودک نوجوان و بزرگسال دارم و  70 جایزه تاکنون دریافت کرده ام و سال 2010 کاندیدای یک جایزه جهانی در کشور سوئد شدم. این ستاره ادبی همچنین از تاثیر کویر بر هنر گفت و  بر این عقیده بود که مردم کویر به خاطر سکوت و تواضعشان این نعمت خدادادی نصیبشان شده است.
شاعری برای تمام کودکان
در ادامه جلسه یکی از حاضرین ضمن اشاره به زنانگی در شعر و داستان هنرمندان زن حوزه بزرگسال از نبود زنانگی در شعر خانم شعبان نژاد انتقاد کرد که خانم شعبان نژاد در جواب گفت: چون مخاطبان من کودک و نوجوان و همه بچه ها هستند سعی میکنم که این زنانگی و مرز بندی روی آثارم تسلط پیدا نکند. چرا که تجربه نشان داده است که کودکان به هیچ وجه از این تفکیک ها خوشحال نمی شوند. با این حال این احتمال وجود دارد که کارهای من مقداری به سمت دخترانگی تمایل داشته باشد.
کتاب های مناسب
خانم شعبان نژاد که مسئول شورای شعر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز می باشد در ادامه نشست با اشاره به باندبازی در پخش کتاب های حوزه کودک و نوجوان توصیه هایی را برای پدران و مادران برای خرید کتاب مناسب برای کودکان داشت و گفت: شما باید ناشر و نویسندگان و شاعران خوب این حوزه را بشناسید. کانون، حوزه و انتشارات مدرسه هر ساله فهرست کتاب های مناسب را منتشر می کنند که پیشنهادم به خانواده ها این است که به این لیست مراجعه کنند. چرا که در حال حاضر در کشور تعداد بسیار زیادی کتاب تجاری خوش آب و رنگ وجود دارد که اشعار و داستان های آن ها هیچ وجه ادبی و آموزنده ای برای کودکان و نوجوانان ما ندارد. پخش کتاب کودک در ایران نیز همچون سایر حوزه های هنری در دست باند و افراد خاصی است که صرفا تفکری تجاری دارند و کتاب های خوب و ارزشمند با مشکل پخش مواجه هستند. با این حال این خانواده ها هستند که باید با گزینش و دقت بیشتر کتاب های خوب را از بد تشخیص دهند. وی افزود: به عقیده بنده ما برای تمام رده های سنی و هم در زمینه شعر و داستان نویسندگان بسیار خوبی داریم ولی به دلیل وضعیت پخش کمتر شناخته شده هستند.
بهانه های مخرب
خانم شعبان نژاد در ادامه با بیان اینکه دور شدن از فرهنگ و ادبیات بالأخره ضررش را یک جایی نشان می‌دهد گفت:  کتاب خواندن از کودکی هم جنبه تفنن دارد، هم جنبه آشنایی با کتاب؛ اگر نباشد، باعث دور ماندن از ادبیات به خصوص ادبیات کهن می‌شود چون بالأخره بچه ای که از اول با کتاب‌های مناسب سن و سالش که بیشتر به صورت شعر است آشنا باشد، بزرگ هم بشود باز می‌رود سراغ شعر و ادبیات. در زمان دبستان یکی از معلم های بنده به اسم خانم فدایی همه دانش آموزان را ترغیب می کرد که یک کتاب داستان یا شعر بخوانند و در کلاس تعریف کنند. این موضوع باعث می شد که هر ماه حدود 30 داستان بشنویم که امیدوارم اینگونه معلم های خلاق هنوز هم وجود داشته باشند. وی افزود: امروزه برخی از خانواده ها متاسفانه کودکان خود را به حال خود رها کرده اند و بدیهی است که این کودکان در این وضعیت بیشتر به سمت بازی های مجازی می روند و روز به روز از کتاب و کتاب خوانی دور می شوند. برخی از والدین نیز با بهانه کاذب گرانی کتاب به کودکان خود ضربه می زنند و این در حالی است که در کم درآمدترین خانواده ها امروزه به راحتی مبالغ زیادی برای غذاها و تنقلات و بازی های مضر پول خرج می شود.
خانم شعبان نژاد در گفته های پایانی خود و قبل از شعرخوانی نیز از همسر خود تشکر کرد و گفت: در مورد همسرم باید بگویم که تمام پیشرفت هایم را مدیون همسرم هستم که با تمام وجود بنده را در این راه همراهی کردند. جشن امضای کتاب های خانم شعبان نژاد بخش پایانی این مراسم بود.

تمامی حقوق مربوط به روزنامه کرمان امروز می باشد و برداشت از آن با ذکر منبع مجاز می باشد